Comunicat de final de an - Asociația Acasă la Hundorf
A fost un an plin, provocator, un an care trebuie analizat cu atenție, dar un an bun! Și asta pentru că oamenii, conexiunile dintre ei și toate activitățile din acest an au deschis perspectiva unei noi etape, indispensabilă în dezvoltarea organică a Asociației ”Acasă la Hundorf”.
Programul ȘAH / Școala de-Acasă Hundorf / își termină cea de-a opta ediție
consecutivă. O ediție cu foarte multe înscrieri, cu multe participări internaționale, dar și cu provocări în analiza fenomenului artistic, tocmai pentru că ȘAH ne oferă posibilitatea de a cunoaște din interior artiștii care se succed an de an cu preocupările lor, cu mentalitatea lor, dar și cu nevoile acute care se resimt din ce în ce mai tare la nivel generațional.
Centrul Cultural Comunitar, început în acest an, este unul dintre cele mai
provocatoare demersuri, pentru că înseamnă generarea unei infrastructuri culturale și educaționale în spațiul rural care permite dezvoltarea și diversificarea programelor și proiectelor, sprijinind esențial demersul cultural și educațional în mediul rural din acest areal.
Centrul Cultural Comunitar este la început. Am terminat anul acesta faza LA ROȘU și urmează multe alte lucrări și multe alte eforturi până să ajungem la final.
Palatul copiilor de la țară am intitulat un nou program al Asociației care a început tot în acest an și care este o continuare firească a atelierelor cu copiii susținute de artiști ani la rând în Hundorf. Este dezvoltarea organică a programului ȘAH pentru comunitatea rurală exclusiv, pentru că experiența ne-a arătat că artiștii pot avea o altfel de putere și influență asupra copiilor din sat, dar și asupra maturilor vis-a-vis de identitatea și valorile satului lor. Palatul copiilor de la țară a debutat anul acesta la Richiș și Biertan, în colaborare cu Green Man Foundation și Școala Gimnazială din Biertan, începând în aprilie și terminându-se acum, în decembrie.
Echipa. Alcătuită din foști rezidenți ȘAH, echipa și-a conturat în acest an un nucleu central, de forță, care gestionează proiectele Asociației cu ușurință tocmai pentru că vin din interior și au fost părtași la dezvoltarea organică. Cunosc dinamica tuturor programelor și participă activ la dezvoltarea instituțională.
În numele întregii echipe dorim să mulțumim tinerilor artiști care continuă să vină către Școala de-Acasă Hundorf / ȘAH. De asemenea, dorim să mulțumim oamenilor din Hundorf / Viișoara , copiilor și adolescenților care știu să se bucure de prezența artiștilor, de întâlnirile și discuțiile cu ei și de lucrările lor.
Ministerul Culturii a avut o contribuție esențială la consolidarea și dezvoltarea întregului parcurs. Îi mulțumim pentru sprijin și pentru înțelegerea dezvoltării unui demers cultural și educaționl în spațiul rural, un spațiu care are cel mai mare nevoie de ajutor.
I s-a alăturat cu brio Consiliul Județean Mureș care a fost alături de noi an de an și care, de asemenea, sprijină dezvoltarea infrastructurii culturale a asociației / Centrul Cultural Comunitar.
Primăria municipiului Târgu Mureș susține realizarea celor două expoziții finale din cadrul programului ȘAH, asigurând astfel prezența artiștilor la Târgu Mureș într-un demers care s-a statuat an de an și care și-a găsit locul în oraș.
Institutul Cultural Român este un partener constant, susținându-ne logistic, financiar, și cu promovare.
Ca să putem deschide și finaliza lucrările acestei etape la Centrul Cultural Comunitar o contribuție esențială au avut partenerii pe care i-am găsit și care au dorit să ni se alăture. Leier Sighișoara, Kronospan din Brașov și Heidelbergmaterials au dus greul în acest an. Li s-au alăturat PROFI și Unimat Sibiu, iar o mențiune specială se cuvine pentru Farkas Construct, Auto Run Mediaș și Retacom din Târgu Mureș.
Magazinul artiștilor din București și Puiul de Crăiești au fost alătuiri de noi pentru atelierele cu copiii și expoziția de la Târgu Mureș, iar Școala Gimnazială Viișoara și Consistoriul Evanghelic din Sighișoara sunt partenerii noștri locali, Consistoriul fiind cel care înlesnește artiștilor bucuria de a lucra în spațiul de patrimoniu al Bisericii Evanghelice din sat.
Teatrul Național din Târgu Mureș, Asociația K'ARTE, Muzeul Județean Mureș și Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș sunt partenerii a căror contribuție a fost esențială la realizarea expoziției fizice de la Bastionul Tăbăcarilor din Cetatea Târgu Mureș. Le mulțumim călduros!